pad met roze stokrozen - midjourney 101

MidJourney 101: Een beginnersgids

In deze blogpost ga ik jullie meenemen op reis naar een plek waar creativiteit en technologie samenkomen. Maak kennis met Midjourney, een fascinerend platform dat een nieuwe draai geeft aan hoe we digitale beelden creëren.

Midjourney is niet zomaar een tool. Het is een creatieve bondgenoot, een virtuele kunstenaar die tot leven komt via jouw woorden. Het is een bot die opereert op het Discord-platform, een plek waar je (of je kinderen) misschien al dagelijks rondhangt voor gezelligheid en gaming. Maar Discord is niet alleen voor plezier, het is ook een plek voor creatieve uitingen, en dat is precies waar Midjourney in beeld komt.

Als je naar deze blog kijkt, zie je Midjourney eigenlijk al in actie. Het logo dat je ziet, de afbeeldingen die de blogposts begeleiden, zelfs mijn eigen profielfoto – ze zijn allemaal gegenereerd door Midjourney. Het is verbazingwekkend hoeveel variatie en creativiteit deze tool kan brengen in onze digitale wereld.

Nu vraag je je misschien af, hoe werkt dit allemaal? Nou, Midjourney werkt door tekstuele aanwijzingen, die we ‘prompts’ noemen, te interpreteren. Het is alsof je instructies geeft aan een schilder of fotograaf, maar in dit geval is die schilder of fotograaf een geavanceerde AI.

Een belangrijk detail: Midjourney werkt het beste met Engelse tekst. Hier is een voorbeeld: als je een beschrijving geeft, zoals “Pink hollyhocks in full bloom“, dan tovert de bot een uniek beeld tevoorschijn dat probeert aan die beschrijving te voldoen. Dit is wat ik kreeg:

bloeiende stokrozen in het roze
Deze bloemen hebben dus nooit echt bestaan.

Het is echt zo eenvoudig – en toch ook ongelooflijk complex. Maar maak je geen zorgen, we gaan alles stap voor stap doornemen, zodat je aan het einde van deze gids geen Midjourney-noob* meer zult zijn. Dus ga zitten, ontspan, en laten we samen op deze creatieve reis gaan!

* “Noob” is een informele term die vaak gebruikt wordt in de gaminggemeenschap en het betekent dat iemand nieuw is in een bepaald spel of activiteit. 

Stap-voor-stap handleiding: Aan de slag met Midjourney

1. Stap één: Je reis begint bij Discord

Allereerst heb je een Discord-account nodig. Het goede nieuws is dat het aanmaken van een account net zo eenvoudig is als het openen van een nieuwe tab in je browser. Zorg ervoor dat je account geverifieerd is, om ten volle van alle functies van Midjourney te kunnen genieten.

2. Stap twee: Abonneer jezelf op een Midjourney Plan

Zodra je je Discord-account hebt ingesteld, is de volgende stap je aan te melden voor een Midjourney Plan. Ga hiervoor naar Midjourney.com/account en log in met je geverifieerde Discord-account. Hier krijg je verschillende abonnementsopties te zien, kies degene die het beste bij je past.

3. Stap drie: Het toevoegen van de Midjourney Server op Discord

Nu is het tijd om de Midjourney Server toe te voegen aan je Discord. Dit doe je door op het ‘+’ teken te klikken onderaan je serverlijst aan de linkerkant van je Discord-app. Klik vervolgens op de ‘Join a Server’ of ‘Aan een server deelnemen’ knop en voer de volgende URL in: http://discord.gg/midjourney.

4. Stap vier: Het verkennen van de Midjourney Bot op Discord

Je kunt nu beginnen met het verkennen van de Midjourney Bot. Je kunt de bot vinden in elk general-# of newbie-# kanaal dat zichtbaar is in de linkerbalk van de officiële Midjourney Server. Hier kun je dus ook zien wat anderen creëren met behulp van Midjourney en welke prompts ze hiervoor gebruiken. Maar het kan hier wel een beetje onoverzichtelijk zijn als je zelf aan de slag wilt. Gelukkig kun je ook een eigen server maken en de Midjourney Bot hier aan toevoegen. Hou er wel rekening mee dat, ondanks dat je nu een privé server hebt, alle afbeeldingen die je laat genereren nog steeds te zien zijn via de Midjourney site (behalve bij het duurste abonnement, daar kun je deze optie uitzetten) als mensen je profielpagina bezoeken en als gerelateerde afbeelding.

5. Stap vijf: Het gebruik van het /imagine commando om een beeld te creëren

Nu komt het leuke gedeelte! Je gaat je eerste beeld creëren met de /imagine opdracht. Typ ‘/imagine’ en druk op de spatiebalk. Als het goed is verschijnt er nu het woord ‘prompt’ met een knipperende cursus in een vakje. Hier kun je de beschrijving invullen van het beeld dat je wilt creëren. Vergeet niet om dit in het Engels te doen. (Vind je dit lastig, lees dan door voor een tip om dit veel makkelijker te maken.) Stuur je bericht om het genereren te starten. Binnen enkele ogenblikken zal de Midjourney Bot je beschrijving omzetten in een uniek beeld.

6. Stap zes: Het accepteren van de Algemene Voorwaarden

Voordat je beeld wordt gegenereerd, zal de Midjourney Bot je vragen om de Algemene Voorwaarden te accepteren. Zorg ervoor dat je deze voorwaarden leest en accepteert om verder te kunnen gaan. Dit hoeft alleen de allereerste keer.

7. Stap zeven: Het proces van het genereren van beelden door de bot

Als je eenmaal de Algemene Voorwaarden hebt geaccepteerd, zal de Midjourney Bot beginnen met het genereren van je beeld. Dit proces duurt meestal ongeveer een minuut. De bot gebruikt krachtige Graphics Processing Units (GPU’s) om jouw prompt te interpreteren en te verwerken. Elke keer dat je een beeld creëert, gebruik je wat van de GPU-tijd van je abonnement. Zoals je ziet, zal de bot steeds vier beelden genereren. In de volgende sectie kun je zien wat je daarmee kunt.

Verdieping in functies

Zodra je de basisprincipes van Midjourney onder de knie hebt, is het tijd om te duiken in de rijkdom aan functies die de bot te bieden heeft. Je zult al snel ontdekken dat er nog veel meer mogelijk is dan enkel het genereren van beelden.

1. Het opschalen van beelden of het creëren van variaties

Na het genereren van je eerste beeld, zal je merken dat er een paar knoppen verschijnen onder je de afbeelding. Dit zijn de ‘U’ en ‘V’ knoppen. De ‘U’ knoppen laten je een beeld opschalen, wat betekent dat het beeld groter wordt en meer details krijgt. Met de ‘V’ knoppen kun je variaties laten maken. Dit zijn nieuwe beelden die lijken op het origineel maar kleine verschillen hebben. Probeer ze eens uit en zie hoe je beeld verandert!. 1 gaat over het het beeld linksboven, 2 rechtsboven, 3 linksonder en 4 rechtsonder. Wil je een beeld gebruiken, dan kies je dus ‘U’ en het nummer dat correspondeert met de plek van het beeld. Wil je liever eerst nog wat variatie zien, dan kies je ‘V’ plus de plek.

2. Hoe je een beeld kunt “Favoriet” maken

Heb je een beeld gemaakt dat je echt geweldig vindt? Dan kun je dit beeld favoriet maken. Klik simpelweg op de ‘❤️ Favoriet’ knop onder je opgeschaalde beeld. Nu kun je dit beeld gemakkelijk terugvinden op de Midjourney website.

3. Hoe je je beeld kunt opslaan en bekijken op midjourney.com/app

Eerst wil je het beeld zo groot mogelijk maken. Klik op de afbeelding en vervolgens op ‘Openen in browser’.  Daarna kun je het opslaan door met de rechtermuisknop op het beeld te klikken en ‘Afbeelding opslaan’ te selecteren. Op mobiel tik je eerst op het beeld en houd je je vinger vervolgens op het beeld en selecteer je ‘Openen in browser’. Houd vervolgens nog een keer je vinger op de afbeelding om hem op te kunnen slaan. Je beelden zijn ook direct te bekijken op midjourney.com/app.

4. Het leren schrijven van goede prompts

Een goede prompt kan het verschil maken tussen een goed beeld en een fantastisch beeld. Wat het beste werkt; korte zinnen of lange beschrijvingen, daar verschillen de meningen over. Probeer het gewoon eens uit. Hier is in ieder geval een handige tip: gebruik ChatGPT om een goede prompt voor je te schrijven. Vergeet niet dat Engelstalige prompts het beste resultaat geven. Je kunt bijvoorbeeld aan ChatGPT vragen “Kun je een AI-image prompt voor me schrijven, voor een tekening van roze stokrozen? In het Engels graag.”. Dan krijg je bijvoorbeeld als antwoord:

Zeker, hier is een mogelijke AI-image prompt voor een tekening van roze stokrozen:

“Draw a scene of pink hollyhocks in bloom, in a charming garden.”

In Midjourney kun je dan het volgende resultaat krijgen:
draw a scene of pink hollyhocks in bloom in a charmin garden

Als je vraagt “Kun je een uitgebreide AI-image prompt voor me schrijven, voor een tekening van roze stokrozen? In het Engels graag.”, zal ChatGPT meer details toevoegen:

Zeker, hier is een meer gedetailleerde AI-image prompt voor een tekening van roze stokrozen:

“Imagine an idyllic garden scene at sunset, where the focal point is a cluster of tall, pink hollyhocks in full bloom. The flowers are richly detailed and their soft pink hues stand out against a backdrop of lush green foliage. The setting sun casts a warm, golden light over the scene, enhancing the beauty and tranquility of the garden.”

Dit is wat Midjourney er bij mij van maakte:

Imagine an idyllic garden scene at sunset

Uiteraard kun je de prompt die ChatGPT je geeft naar wens aanpassen, maar het geeft vaak een fijn startpunt.

  1. Het gebruik van de --ar parameter om de beeldverhouding van je afbeelding te veranderen

Midjourney stelt je ook in staat om de beeldverhouding van je afbeelding aan te passen. Met de --ar parameter kun je de breedte-hoogteverhouding aan je prompt meegeven. Dit is een handige manier om meer controle te hebben over de vorm en compositie van je afbeeldingen en unieke beelden te creëren.

Enkele veelgebruikte beeldverhoudingen zijn 1:1 (standaard, vierkant), 1200:630 (uitgelichte afbeelding WordPress), 3:2 (liggend formaat), 2:3 (staand formaat, bijvoorbeeld voor Pinterest-pins), 9:16 (TikTok, telefoonscherm).

Je voegt –ar + de verhouding toe aan het eind van de prompt, bijvoorbeeld ‘midjourney path, with pink hollyhocks –ar 1200:630‘ (Dit is de prompt die ik gebruikt heb voor de uitgelichte afbeelding van dit bericht).

 

We zijn aan het einde gekomen van deze beginnersgids voor Midjourney. Hopelijk heb je nu een duidelijk idee over hoe deze tool werkt en ben je klaar om zelf aan de slag te gaan. Met wat oefening en experimenten zal je steeds beter worden in het schrijven van prompts en het creëren van adembenemende beelden. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat ze dan achter in de reacties hieronder.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *